Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, sağlık açısından birçok faydası bilimsel olarak kanıtlanmış ve ekonomik değeri yüksek bitkilerden olan aronya, yaban mersini ve murt üretimini yaygınlaştırmak için yeni bir proje başlattı. Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2020’de aromatik bitkiler sınıfına alarak desteklemeye başladığı bu bitkilerle ilgili çalışmalarına hız verdi.

SAĞLIK VE EKONOMİK KATMA DEĞER HEDEFLENİYOR

Dünyada 3 milyar dolara yakın pazar payına sahip olan yaban mersini, aronya ve murt bitkileri, zengin antioksidan özellikleriyle dikkat çekiyor. Son yıllarda üretiminde önemli bir artış yaşanan bu bitkiler, Diyarbakır'da ilk kez toprakla buluşturuluyor. Fidanlık ve Ağaçlandırma Şube Müdürlüğü, başlangıç olarak 50 adet yaban mersini (blueberry, chandler, duke cinsleri), 50 adet aronya (amit berry, nero berry cinsleri) ve 50 adet murt bitkisini saksıda üretmeye başladı.

ÖZEL YETİŞTİRME YÖNTEMLERİ VE KADIN İSTİHDAMI

Bitkiler için özel yetiştirme yöntemleri de uygulandı. Aronya bitkileri için normal harman kullanılırken, yaban mersini için perlit, torf ve yonga karışımı hazırlandı. Saksılarda bir metre aralıklarla yerleştirilen bitkilerin etrafına tarım taban örtüsü serildi ve damlama otomatik sulama sistemiyle beslenmeleri sağlandı. Ayrıca, bitkilerin korunması amacıyla ilerleyen dönemlerde file örtü ile iklim koşullarına göre koruma sağlanacak.

Projede, kadınların da aktif bir şekilde yer alması hedefleniyor. Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı, Diclekent Fidanlık Şefliği'nde kadınlara yönelik bitki bakım, budama, gübreleme, sulama ve üretim gibi eğitimler düzenleyecek. Projeden elde edilecek ürünler, reçel, sirke, şurup, yaş ve kuru meyve, ilaç ve gıda sanayisinde değerlendirilecek.

KADIN İSTİHDAMI VE EKONOMİK KATMA DEĞER

Projenin başarılı olması durumunda, kadın istihdamı artırılacak ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki diğer birimlerle ortaklaşa çalışmalara devam edilecek. Bu adım, hem bölgedeki kadınların ekonomik bağımsızlık kazanmasını sağlayacak hem de şehrin tarımsal üretim kapasitesine katkıda bulunacak.

Kaynak: İHA