Diyarbakır’da ilk, orta ve liseler dahil 100’e yakın özel okul eğitim veriyor. Devlet okullarındaki fiziki yetersizlikten dolayı, çocuklarını özel okula göndermek zorunda kalan veliler, bu yıl fiyat şoku yaşadı. Özel okullar, “erken kayıt” dönemini başlattı, ancak fiyatlar geçen yılın 3 katı olarak belirlendi. Geçen yıl çocuğunu 50 bin liraya kaydeden bir veli için, yemek ve eğitim ücreti dahil 150 bin liraya yakın ücret talep edildi.
Olması gereken zam yüzde 59,44
Konu hakkında Amida Haber’e konuşan Diyarbakır Barosu Tüketici Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Nupelda Eren, bu yıl belirlenen resmi zam oranının yüzde 59, 44 olduğuna çekti. Eren, “Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nin 53’üncü maddesine göre, önceki yılın Yurt İçi ÜFE ve Yurt İçi TÜFE oranlarının toplanması, ikiye bölünmesi ve artı 5 puan eklenmesi ile yeni yılın artış oranı belirleniyor. Bu yıl için belirlenen oran yüzde 59,44” dedi.
‘Bazı kalemler için dava açılabilir’
Özel okulların sadece eğitim ücretini yasal artış oranında zam yaptığını, servis, kırtasiye, kıyafet, yemek gibi kalemlerde fahiş fiyatlar önerdiğini ifade eden Eren şunları söyledi: “Eğitim ücretinin zammını da geçen yıl veliye söylediği indirimsiz fiyat üzerinden yapıyor. Normalde özel okulların eğitim ücreti yanında, yemek, kırtasiye, servis ve kıyafet unsurlarını da velilere dayatması Dürüstlük Kuralı’na aykırı olduğundan tüketici aleyhine dengesizlik oluşturuyor. Bu da Borçlar Kanunu madde 5 hükmü gereğince Haksız Şart olarak tanımlanıyor. Haksız şart olarak sözleşmeye giren kısımların iptal edilebilmesi mümkündür. Eğitim ücreti dışında kalan kalemlerin haksız şarta düşüyor. Bunlar için dava açarak ya da hakem heyetine giderek iptali mümkündür.”
Veliler ne yapmalı?
Avukat Nupelda Eren, özel okullara ödedikleri yüksek ücret için yasal haklarını kullanmak isteyen velilere şu önerilerde bulundu: “Önce sözleşmenin kurulması gerekiyor. Sözleşme kurulmadan hakem heyetlerine ya da tüketici mahkemesine başvuru yapılamıyor. Sözleşme kurulur, ödeme yapılır sonra dava açılır. 104 bin ve altındaki bedeller için Tüketici Hakem Heyetleri’ne, 104 bin üzerindeki bedeller için Tüketici Mahkemeleri’ne başvurulması gerekiyor. Burada dikkat edilmesi gereken husus, artan bedel üzerinden başvuruyu yapıyoruz.”