Diyarbakır merkezli 4 ilde gerçekleştirilen operasyonda, 6 Şubat 2023 depremleri ile yangın ve trafik kazalarında kullanılamaz hale gelen ağır hasarlı araçların ruhsat ve şasi numaralarını usulsüz “change” işlemiyle değiştirdikleri iddiasıyla 7’si tutuklu 10 sanık hakkında hazırlanan iddianamede, “nitelikli dolandırıcılık” ve “resmi belgede sahtecilik” suçlarından 5 yıldan 225 yıla kadar hapis cezası talep edildi.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 41 sayfalık iddianame, 8. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede, tutuklu sanıklar Abdurrahman G., Feyat A., Kadir Z., Mehmet Mehdi K., Sayim A., Şerafettin E. ve Umut D., tutuksuz sanık Davut A. ile hakkında yakalama kararı bulunan Ardıl G. ve Ahmet Yasin G. yer alıyor.
Yaşanan oto hırsızlığı ve “change” uygulaması kapsamlı bir çalışma yürütülüyor
Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Oto Hırsızlığı Büro Amirliği tarafından kentte yaşanan oto hırsızlığı ve “change” uygulaması yapılan araçlarla ilgili kapsamlı bir çalışma yürütüldüğü belirtilen iddianamede şu ifadelere yer verildi:
“Son 7 yılda kentte gerçekleşen 235 oto hırsızlığı olayından 47 araç halen bulunamadı. Bu araçların Plaka Tanıma Sistemleri’nden geçiş yapmadığı, bu nedenle şasi numaralarının değiştirilerek ‘change’ yapılmış olabileceği veya parçalanarak piyasaya sürüldüğü değerlendirildi. Ayrıca, 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremler, ülke genelindeki yangınlar ve trafik kazaları sonucunda ağır hasar gören araçların, hasarlı araç ticaretini meslek haline getiren kötü niyetli kişilerce satın alınarak şasi numaralarının değiştirilip ‘change’ işlemi yapıldığı tespit edildi.”
“Araçların tamirle trafiğe çıkması mümkün değil”
Kriminal Daire Başkanlığı’nın “change” işlemi yapılan araçlara dair yaptığı incelemelerde, şüphelilerin suçtan kaçmak için çelişkili ifadeler verdiği, bu ifadelerin ise hayatın olağan akışına aykırı olduğu belirtildi.
İddianamenin sonuç bölümünde şu değerlendirmeye yer verildi:
“Şüphelilerin ‘Araçların tamir ve tadilatını yaptım’ şeklindeki beyanlarına rağmen, detaylı fotoğraflarla desteklenen incelemelerde, söz konusu araçların tamir edilerek trafiğe çıkmasının mümkün olmadığı tespit edilmiştir. Araçlar aslında sadece hurda olarak değerlendirilmeli iken, şüphelilerin sahte evraklarla ‘change’ işlemi yaparak alım satımını gerçekleştirdikleri ortaya çıkmıştır. Motor ve şasi numarasının yer aldığı metal levhanın resmi belge sayıldığı, bu belgenin değiştirilmesinin ‘resmi belgede sahtecilik’, Emniyet’in maddi varlığı olan bu levhanın değiştirilerek araçların müşterilere satılmasının ise ‘kamu kurum ve kuruluşlarını aracı kılmak suretiyle dolandırıcılık’ suçunu oluşturduğu anlaşılmıştır. Şüphelilerin yargılanarak suçlarına uygun cezalandırılması kamu adına talep edilmektedir.”
İstenen cezalar
İddianamede, tutuklu sanıklar Abdurrahman G., Feyat A., Kadir Z., Mehmet Mehdi K., Sayim A., Şerafettin E. ve Umut D., tutuksuz sanık Davut A. ile hakkında yakalama kararı bulunan Ardıl G. ve Ahmet Yasin G. hakkında “nitelikli dolandırıcılık” ve “resmi belgede sahtecilik” suçlarından 5 yıldan 225 yıla kadar değişen oranlarda hapis cezası istendi.
Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi Oto Hırsızlık Büro Amirliği ekipleri, depremler, yangınlar ve trafik kazalarında ağır hasar gören araçların şasi bilgilerinin yasa dışı yollardan temin edilip başka araçlara işlendiğini, böylece ağır hasarlı araçların tamir edilmiş gibi gösterilerek başkalarına satıldığını tespit etti. 21 Şubat’ta Diyarbakır, İstanbul, Şanlıurfa ve Bursa’da eş zamanlı düzenlenen operasyonla yakalanan 7 şüpheli tutuklandı.
Şüphelilerin ev ve iş yerlerinde yapılan aramalarda ruhsatsız tabanca ile çalıntı ve parçalanmış bir araç ele geçirildi. Müştekilerin 21 milyon lira zarara uğradığı, şüphelilerin ise 36 milyon 430 bin liralık mal varlıklarına el konulduğu belirlendi.