DİYARBAKIR- Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla düzenlenen 9. Amed Tiyatro Festivali, İskenderpaşa Konağı'nda başladı.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı’nın katkılarıyla bu yıl organize edilen 9. Amed Tiyatro Festivali’nin startı, tarihi Sur ilçesindeki İskenderpaşa Konağı’nda verildi. Konakta düzenlenen törene, DBB Eş Başkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Devrim Demir, sivil toplum örgütü temsilcileri ve tiyatrocular katıldı.
Bucak: Amed’i kültür sanatın şehri yapmaya söz verdik
Tiyatro festivali açılışında konuşan DBB Eş Başkanı Serra Bucak, 9. Amed Tiyatro Festivali için bugün bir araya geldiklerini belirterek, yıllardır bu coğrafya ve Türkiye’nin batısında Kürt tiyatrosunun sesi olan emekçilere teşekkür etti. Yerel seçim çalışmalarının ardından 1 Nisan itibariyle halkın iradesinin yeniden bu belediyelerde söz sahibi olduğu bir dönemi yaşadıklarını kaydeden Bucak, şöyle konuştu: “Bu döneme denk gelen bir tiyatro festivaline tarihi İskender Paşa Konağı’nda biz de tanıklık ediyoruz. Tüm arkadaşların emeğine sağlık. Tüm tiyatro severlerin bir hafta boyunca izleyecekleri pek çok oyun var. Pek çok ülkeden katılım var. Ermenice, Kürtçe tiyatro oyunları sergilenecek. Bu anlamıyla bütün tiyatro severlere iyi seyirler diliyorum. Umuyorum Amed’de, Diyarbakır’da herkes bir tiyatro haftası geçirir. Herkes bir parça özlemiş olduğu festivaller ve kültür sanat atmosferine bu vesileyle giriş yapar. Bu yaz Amed’i kültürün, sanatın şehri yapmaya söz verdik. Bu sözümüzü burada yineliyoruz. Yine bu zorlu süreçlerde tüm baskılara rağmen, tüm kapatmalara rağmen var olan Kürt tiyatrosunun öznesi olan oyunculara selam olsun, Kürt tiyatrosu var olsun” dedi.
Hatun: Kültürümüzü ve tiyatromuzu engellediler
DBB Eş Başkanı Doğan Hatun da, seçim sürecinde verdikleri sözün ilk adımını attıklarını ifade ederek, “Kayyum gelir gelmez dilimizi, kültürümüzü, tiyatromuzu engellediler. Hatta büyük bir kültür kıyımını gerçekleştirmek istediler. Ama buna güçleri yetmedi. Çünkü kültür ve sanatımız onların kıyımından daha büyüktü. Gerçi 1999’da ilk kez belediyeleri elde ettiğimizde en büyük çalışmalarımız sanat ve kültür çalışmalarıydı. O zaman, kentimiz baştanbaşa sanat, edebiyat, tiyatro, festival, ezgi, stran kenti olmuştu. Halkımız bu çalışmalara büyük destek vermişti. Bu sanat kentini halkımızdan çalmaya çalıştılar. Bu halk binlerce yıldır kültürünü, dilini, sanatını, edebiyatını yaşamış bir halktır. Halkımıza, hepimize hayırlı olsun festivalimiz” diye konuştu.
Festivalin start programı tiyatrocuların skeçleriyle sona erdi.
Festivalde sahnelenecek oyunlar
Festival kapsamında tiyatro oyunlarının yanı sıra tiyatroya dair birçok söyleşi düzenlenecek. 27 Nisan’a kadar devam edecek olan festivalde, Buka Lekî (Şermola Performans), Afet ile Diana (BGST), Salma (Koma Hawar), Derwêş yan Gudû (Duhok), Efsaneya Hespên Azad (Urmiye), Kabil û Habîl (Koma Ritiûel), Odip (Koma Ronya-Seqiz), Kral û Travîs (ŞanoAr), Çînur (Teatra Ba), Zîd û Han (Dubare Kumpanya), Mirina Jeanne D’arce ya din (Şanoya Bajarê Amed), Ceyran (Teatroger), Strip-Tease (Dimilki- Şanoya Bajarê Amed), Kalabalık Tiyatrosu (Fiziksel Tiyatro Araştırmaları), Bernarda (Tiyatro Proje No2), İnfaz (Şaneşin Performans), Otopsi (Gölge Tiyatro Topluluğu), Gomidas (Yolcu Tiyatro) ve Rîuelîstîk Playroots oyunları seyirciyle buluşacak.
Tiyatro oyunları, Çand Amed Kültür Merkezi (Sezai Karakoç Kültür Kongre Merkezi), Amed Şehir Tiyatrosu ve kentin tarihi mekanlarında sergilenecek.