Diyarbakır dünyadaki en prestijli dergisinde ilk 100'de Diyarbakır dünyadaki en prestijli dergisinde ilk 100'de

DİYARBAKIR- Diyarbakır'da bir kafe, müşterilere sunduğu hizmetler ve personel iletişiminde yalnızca Kürtçe dilini kullanma kararı aldı.

Diyarbakır'ın merkezinde bulunan bir kafede, 15 Mayıs Kürtçe Dil Bayramı'nın ardından tüm iletişim ve hizmetlerin sadece Kürtçe olarak sunulmasına karar verildi.

Kafede, çalışanların kendi aralarında kullandığı dil ve müşterilerle olan iletişim de artık yalnızca Kürtçe olarak gerçekleşecek. Kafede, menüden duvar süslemelerine kadar her detay Kürtçe olarak tasarlandı.

Her gün sabahın erken saatlerinden gece geç saatlere kadar devam eden canlı performanslarla kafeden yükselen Kürtçe melodiler, bölgedeki kültürel zenginliğin ve dilin yaşatılmasına önemli bir katkı sağlıyor.

"Kürtçe bilmeyenler gelip Kürtçe öğrensin"

Kafenin sahibi Ramazan Şimşek şu ifadelere yer verdi: "Karşılama, sipariş alma ve iletişim kurma Kürtçe yapılıyor. Kafemize Kürtçe bilmeyenler de geliyor. Onlar isteklerini kendi bildikleri dillerde dile getiriyorlar ama biz cevabımızı Kürtçe veriyoruz. Kafemize Kürtçe bilmeyenler de gelebilir. Gelsinler diyoruz. Gelip Kürtçe öğrensinler."

“Anadilimi konuştuğumda ‘evet varım, yaşıyorum’ diyorum”

Müşterileri ilk olarak Kürtçe karşılayan kafe çalışanları, siparişlerini de Kürtçe alıyor. Amaç Kürt dilinin piyasada canlanmasını sağlamak.

Kafe çalışanı Behiye şunları söyledi:

“Anadilimi konuşmadığımda sanki yokmuşum gibi oluyor. Kendimi iyi hissetmiyorum ama anadilimi konuştuğumda ‘evet varım, yaşıyorum’ diyorum."

"Her şey Kürtçe"

Bir müşteri de şunları söyledi: "Yaptıkları her şey Kürtçe. Menüleri Kürtçe. Garsonları Kürtçe konuşuyor. Sıcak kanlılar. Çok güzel bir yer. Duvarlarındaki resim ve karikatürler de Kürtçe."

Bu kafeye gelen her insan Kürt dili gerçeğiyle de yüzleşiyor.

Bazıları Kürtçeyi halka daha çekici kılmak için kafeyi şarkılarıyla Kürt kültürünün merkezine çeviriyor.

"Buraya geldiğimizde Kürt olduğumuzu biliyoruz"

Müşteri Berken Zer de şunları söyledi:

"Çok güzel bir kafe. Buraya geldiğimizde Kürt olduğumuzu anlıyoruz. Kürtlüğümüzü hatırlıyoruz, geçmişi hatırlıyoruz. Çok güzel bir yer ve herkesin buraya gelmesini istiyoruz."

Kafe, Ofis bölgesindeki Sanat Sokağı’nda yer alıyor. Bu caddede onlarca kafe var. Kürtçe sevdalıları bu kafelerde Kürtçenin gün geçtikçe öne çıkacağına inanıyor.

Kaynak: Rudaw