DİYARBAKIR- Diyarbakır tarihiyle, yemekleriyle, oyunlarıyla ve geniş kültürüyle tanınır, Diyarbakır Arkeoloji Müzesi de ise zamanın derinliklerinde kaybolmak için mükemmel bir mekândır.
Diyarbakır Arkeoloji Müzesi, 1934 yılında hizmete giren şehrin ilk arkeoloji müzesidir. Müze, Diyarbakır'ın İç Kale bölgesindeki tarihi bir komplekste bulunan iki binada konumlanmıştır. 2023 itibarıyla, müzenin koleksiyonunda 29,270 adet envanterlik eser bulunmaktadır.
Müze, Zinciriye Medresesi'nde 1934-1986 yılları arasında faaliyet göstermiştir. Daha sonra Elâzığ Caddesi'nde 1993-2015 yılları arasında ziyaretçilere hizmet vermiştir. Ancak 2015 yılında, modern bir müze kompleksi olan İç Kale'de daha geniş bir alanda ve daha modern bir ortamda ziyaretçilerini ağırlamaya başlamıştır. Bu kompleksteki tarihi yapılar arasında Hükûmet Konağı olarak inşa edilmiş Adliye A Binası ve Jandarma Binası da bulunmaktadır ve bu yapılar da müze olarak kullanılmaktadır.
Müze, sadece arkeolojik eserlere değil, aynı zamanda yöresel etnografik eserlere de ev sahipliği yapmaktadır. Sergilenen eserler arasında Geç Paleolotik, Neolotik, Kalkolotik, Hitit, Asur, Roma, Bizans, Erken Hristiyan, Emevi, Abbasi, Selçuklu, Artuklu, Akkoyunlu, Karakoyunlu ve Osmanlı dönemlerine ait öğeler bulunmaktadır.