DİYARBAKIR- Diyarbakır'ın tarihî zenginliklerinden biri olan İç Kale, şehrin ilk yerleşim yeri olarak kabul edilir ve Dicle Nehri'nin yüksekliğinde konumlanır.

Içkl

Bu kale Hurriler döneminde kurulmuş olup, 349 yılında Roma İmparatoru II. Constantius döneminde onarılmıştır. Artuklu Beyliği'nin yönetimi altında büyük değişimlere uğramış ve sonrasında Osmanlı İmparatorluğu tarafından on altı burçlu yeni bir surla çevrilmiştir.

Diyarbakır Büyükşehir’den çocuklara Hayvan Bakımevi gezisi Diyarbakır Büyükşehir’den çocuklara Hayvan Bakımevi gezisi

Içkllİç Kale, saray, hükümet konağı, mahkeme binası gibi yönetim merkezlerine ev sahipliği yapmıştır. Dört kapısı bulunan kalede, Fetih ve Oğrun (Gizli Kapı) kapıları kent dışına, Saray ve Küpeli kapıları ise sur içindeki eski kente açılmaktadır.

Kuzeybatısında bulunan Virantepe Höyüğü, kentin çekirdek kuruluş noktası olarak kabul edilir. Burada yapılan kazılarda Artuklu dönemine ait saray duvarları ve mozaikler gün yüzüne çıkarılmıştır.

IçkliKaleye girişi sağlayan Artuklu Kemeri, iki yanında aslan-boğa mücadelesini simgeleyen kabartmalar barındırır. Ayrıca, kale içerisinde Saint George Kilisesi, Hazreti Süleyman Camii ve 19. yüzyıla ait Aslanlı Çeşme gibi tarihi yapılar bulunmaktadır.

Içklaİç Kale aynı zamanda Komutan Atatürk Müze ve Kütüphanesi'ne de ev sahipliği yapar. Mustafa Kemal Atatürk'ün 1917'de 2. Ordu Komutanı iken karargah olarak kullandığı bu bina, daha sonra müze ve kütüphane olarak hizmete açılmıştır.

Kaynak: Diyarbakir.Net