DİYARBAKIR- Diyarbakır'ın en eskive Kanuni Sultan Süleyman'ın içerek bulduğuna inanılan suyun Diyarbakır'da olduğunu biliyor muydunuz?
Diyarbakır'ın en eski su isale(Akıtma) hattı olan Hamravat Suyu'nun kesin tarihi bilinmemekle birlikte, muhtemelen 1535 yılında Kanuni Sultan Süleyman'ın Diyarbakır ziyaretinden sonra yapıldığı düşünülmektedir.
Kaynağı, şehre 14 km uzaklıkta bulunan Serapgüzeli köyü yakınlarındaki Gözeli mevkiindedir. Yıllarca Diyarbakır'da içme suyu olarak kullanılan Hamravat Suyu, Evliya Çelebi tarafından "ölümsüzlük suyu" olarak nitelendirilmiştir.
Diyarbakır'a suyu getiren Hamravat Suyu, 1543 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından Vali Bali Paşa aracılığıyla Gözeli Köyü'nden Hamravat Su Kemerleri ile taşındığı belirtilmektedir. Hamravat Suyu, şehre getirildikten sonra, eski tapu defterlerine göre İskender Paşa Konağı'na, camilere, hamamlara ve evlere dağıtılmıştır.
Mimar Koca Sinan'ın Kastamonulu kalfası Kasım Çelebi tarafından inşa edilen Hamravat Su Kemerleri, XX. yüzyıl ortalarına kadar kullanılmış, ancak 1930 yılında demir borularla hazırlanan su tesisatıyla yer değiştirmiştir.