Önce aşiret kelimesinden bahsedelim. Aşiret terimi, genellikle aynı soydan gelen geniş bir aile veya akraba grubunu ifade eder. Aşiretler, ortak bir atasal kökeni olan insanlar arasında dayanışma, sosyal ilişkiler ve akrabalık üzerine kuruludur. Metina aşireti de o aşiretlerden biri. Peki Metina aşireti nüfusu kaç, işte ayrıntılar...

Aşiretler, geleneksel toplumlarda ve kırsal bölgelerde daha yaygındır. Üyeler arasında güçlü bir birlik, sadakat ve dayanışma duygusu vardır. Aşiret üyeleri genellikle birlikte yaşarlar ve aile üyeleri arasında da güçlü ilişkileri bulunur.

Bu aşiretlerden biri de 3 bin yıllık Metina aşiretidir. Büyük bölümü Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşayan Metina Aşireti oldukça köklü ve bilinen aşiretlerden biridir. Yazımızın devamında Metina Aşireti nüfusu dahil olmak üzere Metina Aşiretine dair bilgileri bulabilirsiniz. İşte detaylar…

Metina Aşireti Tarihi ve Kökeni

Metina Aşireti nüfus bilgilerine geçmeden önce 3 bin yıllık kökene sahip olan Metina Aşiretinin tarihinden, kültüründen ve kökeninden bahsedelim.

Metinan Aşireti, Mardin, Şanlıurfa ve Diyarbakır üçgeninde bulunan geniş çaplı ve 36 bölgenin en aktif  aşiretlerinden biridir. Derik'te 15 köy ve 17 mezra, Mazıdağı'nda 5 köy ve Çınar'da 10 köy ve 4 mezra aşiret üyelerine aittir. Ek olarak, Diyarbakır Çarıklı Beldesi'ndeki yaşayan vatandaşların çoğu da Metina Aşiretindendir.

Metina Aşireti Nüfusu (1)-1

Servet Güngörür, Metinan Aşireti Diyarbakır lideri olarak da anılır. Daha önce bahsettiğimiz yerleşim yerlerinde yaşayan kişiler aşiretin tek nüfusu değildir. 

Liderlerin açıklamalarına göre, nüfusa şu yerlerin de dahil edildiği iddaa ediliyor; Derik merkezinin bir kısmı (özellikle Kale mahallesi), Viranşehir merkezinde 2000'e yakın hane, Çınar merkezin bir kısmı, Mazıdağı merkezin bir kısmı, Kızıltepe merkezin bir kısmı, Diyarbakır ili Dicle ilçesi merkezinin bir kısmı, Diyarbakır ve Mardin merkezinin bir kısmı, Van Çaldıran, Muş, Mersin merkezin bir kısmı (özellikle Çay mahallesi), Adana merkezin bir kısmı (özellikle Gülbahçe mahallesi), İstanbul’un Kartal, Esenler ve Ümraniye mahallelerinin bir kısmı. 

Metina Aşireti Nüfusu 3

Metina Aşireti Mensupları Kimler?

Aşiret üyelerinin göç yoluyla gittikleri yerlere Türkiye'nin çeşitli şehirleri de dahil edilebilir. Ancak, nereye gitmiş olurlarsa olsun, aşiret üyelerinin birbirleriyle hala aktif olarak görüşmesi aşireti aşiret yapan en önemli özelliklerindendir.

Metina Aşireti, dört kardeş Şehmus, Abdurrahman, Ağa ve Ali Kuruş tarafından kurulmuştur. Bu 4 kişi Şeyhmus adında bir kabile oluşturmuş ardından bu kabileye aşağıdaki köyleri bünyelerine almışlardır; Dumluca (Sipnat), Çukursu (Xanuk), Ballı (Zorava), Üçkuyu (Bira), Gümüşyuva (Déra Metina), Burç (Bırç) ve Aşağı Ortaören.

Aşiretin ilk büyükleri ise Husen Ağa, Hacı Bozo ve Mehmet Emin'dir. Bellık (Belik), Gümüşyuva (Déra Metina), Sakızlı (Banxir), Göktaş (Kevırşin) ve Çukursu köyleri ise aşiretin en eski köyleridir.

Metina Aşireti, Med İmparatorluğu'nun bir parçasıdır. Med İmparatorluğu çöktükten sonra Mitanniler, Kerkük ve Süleymaniye'de bir beylik olarak varlığını sürdürmüş yine de Mitanniler Acemler ve Selçuklular tarafından parçalanmıştır. Mitanniler çeşitli yerlerden kaçarak Mardin ve Diyarbakır'a gelmiş ve burada Metina Aşireti'ni kurmuşlardır.

Metina Aşireti Nüfusu (2)

Kerkük ve Süleymaniye, Metina aşiretinin kurulduğu yerlerdir. Aşiretin seceresine bakıldığında, her üç dededen birinin ismi Süleyman'dır. Bir kısmı Van Çaldıran'da, bir kısmı Muş'ta, bir kısmı Diyarbakır'da ve bir kısmı da Mardin'in dağlık bölgelerinde yerleşen aşiret üyeleri bulunur. Öküzlerini yorulanlar Van, Muş ve Diyarbakır Dicle'de yerleştiğinden, onlara Metinané Gawesti (Öküzü Yorulan Metinanlılar) denir.

Metina Aşireti Nüfusu

Metina Aşiretinin kökeni ve tarihinden bir önceki başlığımızda bahsettik. Metina Aşireti nüfusunu merak edenler için de Metina Aşiretinin nüfusuna değinelim.

Diyarbakır Millet Bahçesi'nde kavga Diyarbakır Millet Bahçesi'nde kavga
  • Büyük bölümü Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşayan Metina Aşireti oldukça köklü ve bilinen aşiretlerden biridir. Bu büyük ve köklü Metina Aşireti nüfusunun ise 1,5 milyonu geçtiği bilinenler arasında yer alıyor.

Sık Sorulan Sorular

Metina Aşireti nüfusu ve Metina Aşiretinin köken ve tarihine dair bilgileri yazımızda açıkladık. Şimdi konu ile ilgili sık sorulan soruları cevaplayalım.

Metina Aşireti kaç kişi?

Metina Aşiretinin nüfusu 1,5 milyon kişiyi geçmektedir.

Metina aşireti nedir?

Büyük bölümü Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşayan Metina Aşireti oldukça köklü ve bilinen aşiretlerden biridir. Metina Aşiretinin kökeni 3 bin yıllık tarihe dayanır.

Mardin en büyük aşireti kimdir?

Mardin’in en büyük aşireti Kikan aşireti olarak biliniyor.