DİYARBAKIR- Dicle Üniversitesi Kalp Hastanesi, Türkiye’de bir ilke imza attı! Yeni nesil kalp kapağı kullanılarak gerçekleştirilen kapalı ameliyat olan TAVİ yöntemi ile Aort darlığı olan iki hastaya kalp kapağı başarılı bir şekilde değiştirildi. Bu başarı, Türkiye’de ilk defa gerçekleştirildi. 

Dicle Üniversitesi Kalp Hastanesi, Türkiye’de ilk defa yeni nesil kalp kapağı kullanılarak kapalı bir ameliyat olan TAVİ yöntemi ile Aort darlığı olan iki hastaya kalp kapağı başarılı bir şekilde değiştirdi. Bu başarı, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Hastanesi Kardiyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Ertaş ve dünyaca ünlü İtalyan TAVİ operatörü Alfonso Selasi’nin ortak çalışması sonucunda elde edildi. 

Kalp1

Prof. Dr. Faruk Ertaş, “Yeni nesil kalp kapağı Türkiye’ye ilk defa kendi merkezimizde, iki hastaya başarılı bir şekilde uyguladık. Bu bizim için gurur verici bir olay” dedi. 

TAVİ yöntemi, kalpte dört tane önemli kapağın olduğunu ve bunlardan biri olan aort kapağının zamanla çeşitli sebeplerden dolayı daraldığını belirten Prof. Dr. Ertaş, bu yöntemin kalp anjiyosu gibi kasıktan ve kollardan girerek bu mevcut olan çürümüş olan kalp kapağını yeni biyolojik bir kapakla değiştirme işlemi olduğunu ifade etti. 

Bu yöntem, hastalar için konforlu ve hayat kurtarıcı bir işlem. Hastalar genel anestezi almamakta, kapalı yöntemle göğüsleri açılmamakta, yani ameliyatsız bir yöntemle uygulanmakta. İşlem süresi kısa, yaklaşık 40 dakika, en fazla bir saat sürmekte ve hastalar en fazla bir iki gün içinde taburcu edilebilmektedirler. 

TAVİ yöntemi, dünyada ilk kez 2002 yılında Fransa’da uygulandı ve 2010 yılından sonra dünya genelinde uygulanmaya başladı. Yaklaşık bir milyon kişiye TAVİ işlemi uygulandı ve bu yöntem, aort darlığı olan yaşlı hastalar için rüştünü ispat etti. 

Prof. Dr. Ertaş, “Teknolojinin ilerlemesiyle yeni jenerasyon ve yeni nesil kapakların ortaya çıkması bu tarz sıkıntıları ortadan kaldırdı. Artık daha konforlu, hem hekimler için hem de hastalar için daha konforlu bir teknoloji kullanıyoruz. Hastalara daha az zarar veren ve hastalar için daha optimal olan bir teknoloji kullanıyoruz.” dedi. 

Diyarbakır’da trafik uyarısı: Bir cadde 12 gün kapatılacak! Diyarbakır’da trafik uyarısı: Bir cadde 12 gün kapatılacak!

Kalp2

Ertaş, ‘’Bu başarı, Dicle Üniversitesi Kalp Hastanesi’nin Türkiye’deki kardiyoloji alanındaki liderliğini pekiştirdi. Başta, Rektör Prof. Dr. Mehmet Karakoç, Başhekim Prof. Dr. Mehmet Ata Akıl olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederiz.’’ ifadelerini kullandı. 

Kaynak: Haber Merkezi