Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) verilerine göre, Diyarbakır başta olmak üzere bölge illerinden Suriye’ye yapılan ihracatta yılın ilk çeyreğinde dikkat çekici bir artış yaşandı. Tarımsal üretimin yoğun olduğu illerden gönderilen ürünler arasında buğday unu, makarna ve ayçiçek yağı öne çıktı.

1 Milyon Tondan Fazla Ürün Gönderildi

GAİB'e bağlı firmalar tarafından Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır, Gaziantep, Kahramanmaraş, Malatya, Adıyaman ve Kilis’ten yılın ilk üç ayında toplam 162 ülke ve serbest bölgeye 1 milyon 195 bin 471 tonluk ürün ihracatı gerçekleştirildi. Bu ihracattan toplam 913 milyon 262 bin dolarlık gelir elde edildi.

İhracatta Yüzde 9,8’lik Artış

Geçen yılın aynı dönemine göre bölge ihracatı yüzde 9,8 oranında artış gösterdi. Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörleri, Türkiye genelindeki ihracatın yüzde 29’unu tek başına karşıladı.

İhracatta Yüzde 9,8’Lik Artış

Makarna ve Ayçiçek Yağı Öne Çıktı

En yüksek artış ayçiçek yağında yaşandı. Yüzde 22,6’lık artışla zirvede yer alan ayçiçek yağını, yüzde 8,9 artışla makarna takip etti. Afrika ülkelerine yapılan hububat ihracatı da dikkat çekici bir artışla yüzde 47,6 oranında yükselerek 264 milyon 905 bin dolara ulaştı.

Suriye İhracatında Yüzde 40,9 Artış

İhracatta en fazla payı alan ülke Irak olurken, 285 milyon 732 bin dolarlık ihracatla zirvedeki yerini korudu. Suriye’ye yapılan ihracat ise 2023’ün ilk çeyreğinde 66 milyon 942 bin dolar iken, 2024’ün aynı döneminde yüzde 40,9’luk artışla 94 milyon 308 bin dolara çıktı.

Haber Içi Foto Ölçü (21)

Buğday Unu Daralsa da Talep Yükseliyor

Güneydoğu Anadolu Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, buğday ununda miktar bazında yüzde 20,8’lik bir düşüş yaşansa da, genel ihracatın artışta olduğunu vurguladı. Kadooğlu, Suriye’nin uyguladığı buğday ithalatı kotalarının kaldırılmasının ardından ihracatta daha güçlü bir büyüme beklediklerini ifade etti.

Buğday Unu Daralsa Da Talep Yükseliyor

Türkiye-Suriye Ekonomik Bağları Güçleniyor

Suriye’ye en çok buğday unu ve ayçiçek yağı gönderildiğini belirten Kadooğlu, ekonomik toparlanmaya bağlı olarak farklı ürün gruplarına yönelik taleplerin de artmasını beklediklerini söyledi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Suriye Masası olarak kamu ve özel sektör işbirliğini sürdürdüklerini kaydeden Kadooğlu, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin güçlenmesine katkı sunmaya devam edeceklerini dile getirdi.

Kaynak: AA